WAAROM PORTRETTEN

Kort samengevat komt mijn liefde voor portretkunst uit de fascinatie voor gelaatsuitdrukking. De emotie, reactie en gedachten die ervoor zorgen dat bepaalde spieren in het gezicht worden aangestuurd en daardoor de aanschouwer een directe inkijk geven in de emotionele toestand vind ik enorm interessant. Vooral de oogopslag (en daarvoor hoeft een oog niet eens gedetailleerd te zijn weergegeven) geeft zoveel prijs van de afgebeelde persoon, maar kan het tegelijkertijd ook mysterieus laten. In mijn werk probeer ik altijd te zoeken naar bepaalde blikken en gelaatsuitdrukkingen die mij (en hopelijk ook de opdrachtgever of toeschouwer) intrigeren. 

Daarnaast is het schilderen van een portret in opdracht altijd een spannend proces en geeft het een enorme voldoening om mensen blij te maken met een portret van iemand die voor hen van betekenis is, of het gaat om een belangrijk (overleden) familielid, een persoonlijke (muzikale) held of belangrijk acteur, wanneer ik iemand gelukkig kan maken en kan raken met mijn werk is mijn missie meer dan geslaagd. 

Ik neem elke opdracht even serieus en werk met respect, liefde plezier en vertrouwen. 

WIE IK BEN

Welkom op mijn pagina, leuk dat je er bent. Ik ben Bob Bakker, geboren op 30 Augustus 1975. Getrouwd met Daniek Bakker Gijzen en vader van Kik, Julie en Lou Bakker.

Van kinds af aan ben ik een creatief persoon. Met een voorkeur voor tekenen en schilderen ben ik na mijn middelbare school een opleiding gaan volgen aan het stedelijk lyceum Cadix te Antwerpen (in die tijd nog bekend onder de naam Stedelijk instituut voor sierkunsten en ambachten) in de richting publiciteitstekenen en illustratie. Aan mijn tijd als “student” heb ik gemengde gevoelens overgehouden. Dankzij mijn langdurige rebelse fase heb ik achteraf gezien erg weinig uit mijn studietijd gehaald en was ik vooral met allerlei andere, weinig constructieve, zaken bezig. Ik was me enigszins bewust van iets van talent maar heb me lange tijd verzet tegen alles wat in lijn lag met enige verwachting of met het ontdekken van kansen en mogelijkheden. Na mijn opleiding ben ik de horeca ingerold en heb ik mijn creatieve ontwikkelingen op een laag pitje in mijn vrije tijd voortgezet. Later heb ik, door de jaren heen, een stijl ontwikkeld die mij goed ligt en waarmee ik invulling kon geven aan mijn creatieve kant. Recentelijk ben ik steeds meer tot inzicht gekomen dat het creatieve proces een rode draad door mijn leven is en ben ik op persoonlijk vlak een groeiproces doorgegaan waarin ik me bewust ben geworden dat dit een deel van mij is dat ik serieus wil erkennen en ontwikkelen.